Volther

A Volther® hibridkollektor egy PVT kollektor, amely egy szerkezeti egységbe foglalja a villamos energia termeléséhez használt fotovoltaikus (PV) és a termikus energiatermeléshez használt termikus (T) egységet, azaz az úgynevezett napelemet és síkkollektort. A napelemek önálló használatának legnagyobb hátránya, hogy a teljesítményük nagymértékben függ a felületi hőmérséklettől. A legnagyobb napsütésben, mikor a körülmények ideálisak villamos energia előállításához, a szilícium réteg felmelegedése miatt a hatásfok, és ezzel együtt a termelt villamos energia drasztikusan csökken. A felületi hőmérséklet folyadékkal történő hűtésével a hatásfok jelentősen növelhető, továbbá a hűtésre használt közeg hőtartalma a csatlakozó épületgépészeti rendszerben tovább hasznosítható fűtésre, vagy használati melegvíz (HMV) előállításra.

A Volther® hibridkollektorok használatával jelentősen növekszik a hatásfok, az egységnyi területről nyerhető energia mennyisége, ezáltal hely- és költséghatékony rendszer készíthető el.

 

A felmerülő igények kielégítésére a Volther® Powertherm és Volther® Powervolt kollektorok közül választhatunk:

 

Powertherm

A Powertherm kollektorok kialakításuknál fogva a termikus energiatermelésre optimalizáltak (170 WP / 610 WT). Teljesítményük a hasonló méretű napkollektorok teljesítményének 80%-át érik el, de villamos áramot is termelnek. Használatuk ott indokolt, ahol inkább a fűtési energia termelése a cél, de a villamos energiafelhasználás is jelentős, viszont csak korlátozott mértékben áll rendelkezésre DK-DNY tájolású szabad terület. Ilyen létesítmények jellemzően az uszodák, strandok, élményfürdők, ahol a medencék fűtéséhez jelentős hőteljesítményre van szükség, viszont a gépészeti rendszerek villamos fogyasztása sem hanyagolható el.

 

Powervolt

A Powervolt kollektorok a kialakításuknál fogva a villamos energiatermelésre optimalizáltak (190 WP / 460 WT). Helyes telepítés esetén a hagyományos napelemekhez képest, jelentős hőtermelés mellett, akár 30%-kal több villamos energiát termel. Olyan alkalmazások esetén ideális, ahol az adott területről a lehető legtöbb villamos teljesítményt szeretnénk kinyerni.iát termel. Olyan alkalmazások esetén ideális, ahol az adott területről a lehető legtöbb villamos teljesítményt szeretnénk kinyerni.